Varza de Savoia – cât de bună este varza creață

.

Varza de Savoia reprezintă un concurent redutabil al verzei albe, datorită aspectului inedit și datorită texturii sale crocante. Varza de Savoia sau varza creață se păstrează proaspătă mai mult timp decât varza albă și este mult mai rezistentă iarna, pusă la murat!

Varza de Savoia este ușor de recunoscut după frunzele ei ondulate, ușor încrețite și după culoarea de un verde smarald. Ea face parte din marea familie Brassica oleraceae care cuprinde 550 de specii, dintre care 55 sunt cultivate pentru consumul intensiv.

Varza de Savoia este înrudită, astfel, cu legume precum varza albă, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale, varza roșie, napul sau gulia. Toate aceste legume din familia Brassica, și anume cruciferele, sunt deosebit de sănătoase, ele au mari beneficii pentru digestie și stomac, pentru ficat și pentru sistemul imunitar. Varza și toate cruciferele conțin antioxidanți și compuși sulfuroși care pot combate cancerul de colon și cancerul de stomac.

Varza și rudele ei apropiate trebuie să facă parte aproape zilnic din dieta noastră și este cu atât mai sănătoasă, dacă o consumăm crudă, în salate, sau murată. Varza de Savoia are un preț puțin mai ridicat decât varza albă, dar are și un gust mai dulce, mai delicat și un procent mai mare de vitamine, decât varza noastră obișnuită, după cum arată cele mai recente studii.

De unde vine varza de Savoia

Așa cum îi spune numele, varza de Savoia sau varza creață este originară din regiunea Savoia, din Franța. Se pare că acest soi de varză a fost obținut de cultivatorii de legume din regiunea Savoia, care se află în zona montană a Alpilor, la granița dintre Franța și Elveția.

Datorită climei montane, cu temperaturi scăzute, varza creață este mult mai rezistentă la ger și este recomandată drept un soi de varză de iarnă. Cu timpul, au fost obținute două mari soiuri de varză creață și anume soiul galben și cel verde. Varza creață galbenă se recoltează cel mai devreme, spre final de vară, iar soiul de varză de Savoia verde se recoltează spre final de toamnă, deoarece este cea mai rezistentă la temperaturile scăzute.

Multă vreme, varza creață era considerată leguma oamenilor săraci în Elveția și Franța, dar în zilele noastre varza de Savoia are locul ei în restaurantele de lux și este deosebit de apreciată pentru gustul delicios și pentru numeroasele beneficii sănătoase.

Cum arată și ce gust are varza de Savoia

Varza de Savoia – cât de bună este varza creață

Acest soi de varză a început să apară mai des și în piețele noastre. Cultivatorii români o apreciază pentru rezistența ei și o cultivă drept soi de iarnă. Cel mai des găsim varza de Savoia verde la mijlocul toamnei. Se recomandă să fie pusă la murat împreună cu varza albă, deoarece frunzele ei crețe devin elastice și fine, dacă sunt ținute în saramură, și sunt potrivite pentru sărmăluțe.

Varza de Savoia este foarte ușor de recunoscut după frunzele crețe, cu margini ondulate și după culoarea ei de un verde smarald. Nu o poți confunda cu niciun alt soi de varză. Căpățâna perfect rotundă, culoarea verde și frunzele crețe, cu nervuri albe sunt inconfundabile.

Cunoscătorii susțin că varza de Savoia este mult mai delicioasă decât multe soiuri de varză albă sau roșie. Frunzele ei se înmoaie repede la fiert și are un gust mai dulce, mai delicios. Ea este recomandată atât pentru consum în stare crudă, în salate cu diverse crudități și verdețuri, sau gătită la cuptor sau la aburi.

Ce beneficii are varza creață

Fragedă și aromată, varza creață ar trebui să fie inclusă mai des în dieta noastră. Este un soi de varză apetisant și bogat în vitamine esențiale. De asemenea, conține săruri minerale, compuși sulfuroși, antioxidanți, proteine vegetale de înaltă calitate și fibre benefice pentru digestie.   

Bogată în vitaminele C, K, B6 și fibre, cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, varza de Savoia este o alegere sănătoasă și gustoasă pentru salate și pentru diverse preparate delicioase.

Ea este totodată o sursă bună de vitamina E și A, vitamina PP, beta-caroten și macronutrienți precum potasiu, sodiu, fosfor, fluor, fier, magneziu, calciu și iod. Varza creață este o comoară de aminoacizi, caroten, carbohidrați, tiamină și substanțe pectinice.

Valoarea energetică a acestei verze este excelentă pentru persoanele aflate la dietă. O porție de 100 de grame de varză de Savoia crudă are numai 28,9 kcal, iar dacă este gătită la aburi sau la cuptor, fără grăsimi, are 24 kcal.

În plus, în structura acestei legume există un antioxidant important pentru sănătate și anume glutationul. Acesta întărește și reface sistemul imunitar, oprește procesul de îmbătrânire prematură a celulelor și împiedică agenții cancerigeni să atace organismul.

Conținut ridicat de vitamina C

Conținutul ridicat de vitamina C, în special, face din acest soi de varză un stimulent imunitar natural și puternic. 100 g de varză de Savoia oferă aproximativ 50 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproape jumătate din necesarul nostru zilnic.

Așa cum știm, vitamina C protejează organismul de radicalii liberi, susține imunitatea, ajută la refacerea țesuturilor, consolidează oasele și articulațiile și luptă împotriva nitrozaminelor, substanțe toxice care favorizează apariția cancerului.

La fel ca varza albă și toate celelalte crucifere, varza de Savoia este un aliat prețios împotriva cancerului de stomac și de colon. Ea fortifică sistemul imunitar

Sursă importantă de fibre

Varza, în general, este o sursă excelentă de fibre și merită consumată mai des în stare crudă. Varza de Savoia este recomandată adesea în diete de slăbit și rețete pentru reglarea greutății. Cu un conținut scăzut de calorii, dar un nivel ridicat de sațietate datorită fibrelor, leguma este perfectă pentru a menține o siluetă frumoasă.

Fibrele îmbunătățesc flora intestinală și asigură un nivel constant de zahăr din sânge, reducând astfel senzația de foame. În plus, fibrele vegetale au capacitatea de a împiedica acumulările de colesterol și proteine toxice, care afectează arterele, inima și tensiunea arterială.

Sursă bogată de glucozinolați

Glucozinolații se găsesc în legumele din familia cruciferelor și sunt responsabili pentru aroma lor ușor iute și sulfuroasă. Dintre toate legumele crucifere, cel mai mare conținut de glucozinolați se găsește în varza de Savoia. Conform studiilor recente, glucozinolații au un efect antibiotic și antioxidant, care stimulează funcționarea sistemului imunitar. În plus, s-a demonstrat că pot avea un efect de inhibare a cancerului, dar studiile sunt încă la început.

Alte beneficii ale verzei crețe

  • Ajută organismul să lupte împotriva stresului oxidativ și încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor.
  • Normalizează funcția glandei tiroide.
  • Stabilizează echilibrul apă-sare și ajută în caz de deshidratare.
  • Îmbunătățește starea părului, a unghiilor și a pielii.
  • Contribuie la echilibrul hormonal.
  • Crește probabilitatea unei concepții de succes.
  • Reduce riscul de a dezvolta cancer.
  • Are efect diuretic.
  • Crește libidoul.
  • Crește absorbția nutrienților din alimente și previne deficitul de vitamine.
  • Are un efect pozitiv asupra motilității intestinale.
  • Ajută la scăderea colesterolului din sânge.
  • Curăță intestinele, stimulează digestia și eliminarea deșeurilor din intestinul gros.

Diferențe între varza albă și varza de Savoia

Varza de Savoia – cât de bună este varza creață

Aspectul nu este singura diferență notabilă dintre varza obișnuită sau varza albă și varza creață de Savoia. Iată care sunt principalele diferențe, constatate de cercetători.

Varza de Savoia este bogată în vitaminele A, E, B1, B3, B6 și acid folic, iar varza albă are concentrații mai mari din vitaminele C, B5, B2 și K.

Varza de Savoia conținemult mai multă vitamina A decât varza albă, cu 1000 UI la 100 g comparativ cu 98 UI la varza albă.

Varza de Savoia este mai bogată în potasiu, fosfor, magneziu, zinc și cupru decât varza albă. Varza alba sau varza rosie sunt mai bogate în fier și calciu.

Varza creață este cu 60g mai bogată în potasiu decât varza obișnuită.

În ceea ce privește aportul de fibre, varza comună și varza de Savoia oferă aproape aceeași cantitate de fibre. Dar varza obișnuită este mai bogată în fibre solubile, în timp ce varza de Savoia conține mai multe fibre insolubile. 

Cum se păstrează varza creață mai mult timp

Frigiderul este locul cel mai sigur să păstrezi varza creață o perioadă mai lungă de timp. Curăță căpățâna de varză de frunzele de la bază, mai ales dacă acestea au nisip sau sunt deja ofilite sau mucegăite. Învelește varza în șervete de hârtie sau șervețele obișnuite, care pot trage umezeala, și păstreaz-o la frigider în sertarul pentru legume. În acest fel, ea se va menține bună pentru consum timp de aproape două săptămâni.

Dacă vrei să congelezi varza de Savoia, cea mai bună metodă este să o opărești înainte. Se curăță bine varza, se spală și se opărește în apă clocotită timp de câteva minute. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se pune în pungi alimentare și se păstrează la congelator timp de 6 – 12 luni.

Dar cea mai bună metodă să te bucuri de varza creață peste iarnă este să o pui la murat, împreună cu varza albă. Păstrată la saramură, varza de Savoia îți oferă frunze mari și fine să împăturești sarmale și poate fi consumată în salatele de murături bogate în vitamina C și fermenți lactici, benefici pentru digestie.

Contraindicații

La fel ca varza albă, varza creață poate ridica probleme în cazul persoanelor care au mari probleme cu stomacul, care au gastrită, colită, ulcer sau pancreatită. De asemenea, consumul de varză trebuie redus în caz de probleme tiroidiene sau predispoziție pentru diaree.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton