Vara ne delectăm cu prăjituri cu cireșe, cu atât mai bune cu cât sunt făcute în casă, din ingrediente simple și naturale. Descoperă cele mai populare prăjituri cu cireșe și o rețetă de tort atât de savuros, că vei dori să îl pregătești la fiecare sărbătoare din familie.
Pregătește mai des prăjituri cu cireșe, mai ales vara, când ai la îndemână fructe proaspete și dulci. Înlocuiește zahărul, dacă este necesar, cu sirop de agave sau cu miere și te vei delecta cu prăjituri cu cireșe naturale și delicioase.
Soiuri de cireșe potrivite pentru prăjituri
Cele mai bune prăjituri cu cireșe trebuie să fie aromate, pufoase sau cremoase, pandișpanuri dulci sau prăjituri cu cremă de ciocolată care conține și bucățele de fructe. Datorită acestui lucru, cele mai bune soiuri de cireșe pentru prăjituri sunt soiurile mai puțin zemoase, cu pulpa fermă și ușor crocantă, dar mai puțin suc.
În ceea ce privește dulceața lor, pot fi atât soiuri foarte dulci, potrivite pentru plăcinte și pandișpanuri sau soiuri mai acrișoare, potrivite pentru prăjiturile cu cremă de ciocolată sau vanilie.
În general, pentru prăjituri sunt recomandate cireșele bine coapte, pe care le găsești în piețe la început de iunie sau soiurile mai târzii, care se coc în iulie. Putem recomanda soiurile Stella, Regina sau Inimă de porumbel.
Soiuri de cireșe potrivite pentru compoturi
Compotul de cireșe este și el un desert foarte apreciat și versatil. Îl poți folosi pentru a da un plus de aromă unor shake-uri de fructe, îl poți folosi la diverse limonade de vară sau în cocktail-uri răcoritoare. Cireșele din compot sunt și ele adesea folosite la torturile de vară ușoare, cu o cremă fină de mascarpone sau de vanilie, dar numai după ce sunt scurse bine de suc.
Pentru compoturi sunt recomandate cireșele mari, bine coapte și zemoase. Este vorba de soiurile timpurii, care se coc în lunile mai și iunie. Aici am include soiurile de cireșe pietroase sau cireșele Van.
Soiuri de cireșe potrivite pentru dulceață
Dulceața de cireșe negre sau cireșe amare este cea mai parfumată. Este un lucru știut de orice gospodină. Dacă vrei să faci o dulceață specială de cireșe, este bine să cumperi soiuri cu pulpa mai puțin zemoasă, dar cu aromă puternică. Pot fi mai acrișoare sau dulci, dar important este să nu aibă mult suc, deoarece dulceața de cireșe trebuie să aibă consistența mierii.
Cireșele mari și negre, cireșele amare sau cireșele de iulie, soiurile Daria și Amara sunt cele mai potrivite pentru dulceață.
Cum să congelezi cireșele pentru prăjiturile de iarnă
Ține cont de faptul că cireșele sunt fructe care nu se mai coc după ce au fost culese. De aceea, trebuie să cumperi cireșe cât mai frumoase și bine coapte, fie că pregătești prăjituri cu cireșe proaspete, fie că vrei să le păstrezi la congelator pentru deserturile pe care le vei pregăti iarna.
Cireșele pot fi congelate întregi sau tăiate jumătăți, fără sâmburi. După ce le speli bine, de preferat ar fi să le scoți sâmburii și să le lași într-o sită să se scurgă bine de zeama lor dulce. Sucul poate fi adăugat la compot.
Fructele bine scurse de zeamă se congelează în cantități mici, în pungi alimentare. Este bine să pui porții mici de fructe în pungi, atât cât îți trebuie pentru o prăjitură.
Dacă ai nevoie de fructe mari, întregi și frumoase pentru decorat tortul sau tartele cu fructe, este bine să le congelezi așezate una lângă alta între straturi de hârtie de copt, în caserole. Astfel, cireșele se vor păstra mult mai bine după decongelare și pot fi folosite la decor. De asemenea, cireșele mari și frumoase din compot pot fi folosite pentru decorat prăjiturile.
Trucuri utile pentru folosirea cireșelor în prăjituri
Cireșele proaspete se spală bine, se curăță de sâmburi și se lasă la scurs într-o sită, deoarece zeama lor poate împiedica blatul sau pandișpanul să se coacă uniform sau poate înmuia prea mult crema de prăjituri.
Cireșele proaspete bine scurse se presară cu un strat fin de făină, înainte de a fi puse în pandișpanuri sau checuri, în negrese sau blaturi de tort.
Cireșele din compot se lasă și ele la scurs și abia apoi se adaugă în cremele de prăjituri sau în blaturi.
Cireșele congelate se lasă să se dezghețe treptat, la frigider, apoi se mai lasă la scurs o jumătate de oră înainte de a le folosi în blaturile de prăjituri sau în creme.
Rețete de prăjituri cu cireșe
De la simplul pandișpan pufos cu cireșe, până la tortul savuros cu multă cremă și cireșe dulci, aceste rețete de prăjituri cu cireșe te vor ajuta să te întorci în copilărie și să descoperi bucuria de a pregăti dulciuri, așa cum o făceau bunica sau mama ta.
Pandișpan cu cireșe
Ingrediente:
500 g cireșe (fără sâmburi)
380 g făină
200 g unt
250 ml lapte bătut
3 ouă
200 g zahăr
1 pliculeț praf de copt
2 linguri zeamă de lămâie
semințele de la o păstaie de vanilie/ esență de vanilie
sare
Mod de preparare:
Pune într-un vas încăpător untul și zahărul și amestecă-le cu ajutorul unui mixer pentru aproximativ patru minute. După ce amestecul este omogen, adaugă ouăle și vanilia și continuă să mixezi câteva secunde.
Amestecă făina cu praful de copt și sarea și presară treptat peste compoziția de ouă cu unt. Renunță la mixer și amestecă cu o spatulă de lemn cu mișcări largi, pentru a încorpora aerul în compoziție.
Adaugă puțin lapte bătut și continuă să adaugi treptat făina. Repetă această procedură până când ai adăugat toate ingredientele. La final, adaugă zeama de lămâie.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă compoziția pentru pandișpan. Nivelează ușor cu o spatulă și pune cireșele presărate cu un praf de făină.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
Când pandișpanul s-a răcit, presară zahăr pudră deasupra și servește.
Prăjitură răsturnată cu cireșe
Ingrediente:
1 kg cireșe fără sâmburi
130 g făină
150 g zahăr + 120 g zahăr
5 ouă
50 g unt
1 plic zahăr vanilat
sare
Mod de preparare:
Pune 150 g de zahăr într-o crăticioară și încălzește zahărul treptat până când devine o pastă caramel.
Toarnă caramelul într-o tavă pentru prăjituri și înclină ușor tava până când este toată tapetată cu zahărul ars. Lasă tava să se răcească pentru 5 minute și pune apoi cireșele și bucățelele de unt deasupra. Dă tava la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade.
Între timp poți să pregătești compoziția pentru pandișpan. Separă albușurile de gălbenușuri. Adaugă un praf de sare peste albușuri și amestecă-le bine cu mixerul până devin spumă. Adaugă apoi 120 g de zahăr și zahărul vanilat și mixează în continuare până când spuma se întărește. Adaugă la final gălbenușurile și mai mixează pentru câteva secunde.
Adaugă făină și încorporează bine cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos.
Toarnă apoi compoziția pentru pandișpan peste cireșe, după ce s-au scurs cele 15 minute. Nivelează cu o spatulă și lasă tava la cuptor pentru încă 30 de minute, la 180 de grade.
Pregătește un platou în care să răstorni prăjitura. Aceasta trebuie răsturnată imediat când o scoți din cuptor, altfel caramelul se va întări și va rămâne lipit de fundul tăvii.
Presară zahăr pudră când se răcește și servește.
Tartă americană cu cireșe
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
200 g unt nesărat rece
3 linguri zahăr tos
3-4 linguri cu apă rece
1 gălbenuș
Ingrediente pentru umplutură:
700 g cireșe fără sâmburi
150 g zahăr
80 g pesmet
sucul de la o portocală
esență de vanilie
1 ou bătut pentru uns
Mod de preparare:
Pune într-un vas făina, zahărul și untul și frământă cu degetele sau folosește un robot. Adugă apoi gălbenușul și apa și continuă să frămânți până obții un aluat moale. Învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la rece timp de 30 de minute.
Pune cireșele spălate anterior într-o cratiță, adaugă zahărul și sucul de portocală și lasă la fiert la foc mic pentru 15 minute. La final sucul ar trebui să scadă, cireșele să se înmoaie și să capete un aspect siropos. Ia cratița de pe foc și adaugă esența de vanilie.
Presară făină pe blat și întinde aluatul cu sucitorul în formă de cerc. Rulează aluatul pe sucitor și transferă-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge apoi aluatul cu oul bătut și presară pesmet în mijlocul aluatului. Înțeapă cu furculița și adaugă umplutura cu cireșe.
Păstrează câteva fâșii de aluat subțire pentru a acoperi tarta și umplutura de cireșe.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit la foc mediu și lasă tarta la copt pentru aproximativ 30 – 35 de minute sau până când aluatul se rumenește.
Chec cu ciocolată și cireșe
Ingrediente:
4 oua
100 g zahar
60 ml ulei
150 g iaurt grecesc
50 g cacao
50 g ciocolată neagră
225 g făină
Un plic praf de copt
1 strop sare
200 g cireșe fără sâmburi
Mod de preparare: 1. Ouăle se mixează cu zahărul și sarea câteva minute, apoi se adaugă treptat uleiul. După încorporarea uleiului se pune iaurtul grecesc și se amestecă folosind o spatulă de lemn.
2. Se adaugă ingredientele uscate, care au fost amestecate în prealabil într-un bol: făina, cacaoa, bicarbonatul și praful de copt. Se amestecă ușor, cu mișcări de sus în jos, cât să se încorporeze ingredientele.
3. Se taie ciocolata cubulețe mici și se adaugă în aluat. 4. Compozitia se toarnă în forma de chec unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Se distribuie cireșele pe toată suprafata checului și se apasă ușor cu spatula.
5. Checul se coace timp de 35 – 40 de minute la 180 de grade.
6. Se face testul cu scobitoarea pentru a fi sigur că este bine copt.
Decor: cireșe proaspete, fructe roșii și ciocolată amară dată pe răzătoare
Mod de preparare
Se topește untul cu ciocolata pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească și se adaugă uleiul, zahărul alb, zahărul brun și vanilia. Se amestecă bine pentru a se omogeniza.
Se adaugă cele 3 ouă și se amestecă din nou.
Separat, se amestecă într-un bol făina, sarea, praful de copt și cacaoa. Apoi se presară treptat peste ingredientele umede și se toarnă treptat jumătate din apa fierbinte. Se amestecă ușor și se adaugă restul de apă fierbinte, amestecând ușor.
Se împarte compoziția în trei tăvi rotunde pentru blat de tort care se îmbracă în hârtie de copt și se ung cu ulei.
Se coace fiecare tavă de aluat timp de 30 de minute la 170 de grade Celsius.
Se lasă fiecare foaie de tort să se răcească bine înainte de a fi scoasă din tavă.
Se pregătește ganache-ul de ciocolată, se pune la topit ciocolata amăruie cu smântâna și se adaugă zahăr pudră după gust. Se lasă să se răcească bine, se pune în frigider 2 – 4 ore și apoi se mixează să devină o cremă pufoasă.
Opțional se pot însiropa foarte puțin foile de tort cu sirop din lichior de cireșe și compot de cireșe.
Se împarte crema ganache pentru a umple fiecare foaie de tort și se pun cireșele în cremă. La final, se păstrează ganache pentru a decora tortul sau glazură de ciocolată topită. Se pot adăuga cireșe mari și frumoase la decor, diverse fructe roșii și bucățele de ciocolată. Se lasă tortul la frigider câteva ore sau până a doua zi înainte de a fi servit.