Home > Știri > România merge la Bruxelles cu planul de majorare a TVA, după ce Nicuşor Dan a promis că nu va atinge de taxe. Ce produse s-ar putea scumpi
România merge la Bruxelles cu planul de majorare a TVA, după ce Nicuşor Dan a promis că nu va atinge de taxe. Ce produse s-ar putea scumpi
În ciuda promisiunilor făcute de Nicuşor Dan în campania electorală, planurile fiscale care se pregătesc contrazic tot ce a spus șeful statului până acum. Surse de prim rang confirmă că se discută și eliminarea cotelor reduse de TVA, creșterea impozitelor pe profit și dividende, precum și alte măsuri care ar putea duce la scumpiri în lanț.
România propune majorarea TVA la 21% în fața Europei
În ciuda declarațiilor ferme din campania electorală, Nicușor Dan pare să-și fi încălcat una dintre cele mai importante promisiuni făcute în fața românilor: aceea de a nu crește TVA-ul. Potrivit sursele Antena 3 CNN, România va merge la ședința EcoFIN din 8 iulie cu o propunere clară: majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, începând chiar cu 1 iulie.
Informația vine la scurt timp după ce ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că nu va mai ocupa această funcție în noul guvern și, drept urmare, nu va participa la ședința Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare.
„Nu merg la Bruxelles pentru că nu eu voi fi ministrul Finanțelor”, a spus Tanczos Barna jurnaliștilor, vizibil nemulțumit că UDMR a pierdut portofoliul, potrivit stiripesurse.ro.
Adio cotele reduse! Românii riscă să scoată mai mulți bani din buzunar
Dar majorarea TVA-ului nu e singura bombă fiscală cu care România vrea să lovească. Potrivit acelorași surse, s-a discutat și despre eliminarea cotei de 9%, cu excepția medicamentelor și alimentelor, și chiar desființarea completă a cotei de 5%. Mai mult, cota de 9% ar urma să fie majorată la 11% pentru anumite produse.
Lista modificărilor nu se oprește aici. Impozitul pe dividende ar putea crește, iar Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament pentru noul program de guvernare. Un plan care, în ochii opiniei publice, pare deja o adevărată ofensivă împotriva clasei de mijloc.
În campania electorală, Nicușor Dan a fost clar și vocal: TVA-ul nu va fi crescut. După ce a fost ales președinte, a fost întrebat direct dacă își menține poziția.
„Menţin! Eu cred că putem să tăiem nişte cheltuieli, asta este credinţa mea în momentul ăsta. Haideţi să mai aşteptăm câteva zile să vedem opiniile din toată societatea că cred că asta e normal. Preşedintele să medieze un dialog în societate, inclusiv cu cei care aduc banii la buget în mediul privat şi să vedem cum scoatem”, spunea Nicușor Dan, potrivit sursei menţionate mai sus.
Realitatea din teren însă contrazice flagrant aceste declarații. Sursele arată că România va fi reprezentată la Bruxelles de Secretarul de Stat Alin Andrieș (PNL), care va merge cu documentele în mână pentru a susține exact ceea ce Nicușor Dan a negat: majorarea TVA.
Ce urmează să se scumpească
Dacă măsurile vor fi aplicate, românii se vor confrunta cu scumpiri în lanț. Pe lista produselor vizate se află:
Țigările
Băuturile alcoolice
Produsele cu conținut ridicat de zahăr
Totodată, se discută și despre creșterea accizelor, în paralel cu reducerea cheltuielilor cu personalul din instituțiile publice. Mai exact, s-ar tăia 5% din aceste costuri. Nu scapă nici impozitul pe profit, care ar putea urca de la 16% la 19%, în timp ce impozitul pe dividende ar putea atinge 16%.
Clasa politică se împarte: vânzarea companiilor de stat, noua miză
Negocierile de la Palatul Victoria sunt în toi. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se ceartă nu doar pe cine semnează ce, ci și pe soarta companiilor de stat. Propunerea venită de la USR, privind vânzarea pachetelor minoritare de acțiuni, a fost respinsă de PSD.
„Rămâne în continuare și varianta vânzării pachetelor minoritare de acțiuni ale companiilor de stat, propunere pusă pe masă de USR, la care PSD se opune„, a spus Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD.
Florin Manole, purtător de cuvânt PSD, a completat:
„Ideea în care suntem în complet dezacord, vânzarea de pachete de acțiuni de la companiile de stat profitabile, asta pe de o parte, că nu e necesar, că acele companii sunt profitabile, deci lucrul ăsta e pozitiv, în al doilea rând, unele dintre acestea sunt în domenii precum cel al Energiei și reprezintă instrumente legitime prin care statul poate să intervină într-un astfel de domeniu atât de important din punct de vedere al impactului social„.
Oana Țoiu, USR, a susținut contrariul:
„De ce am propus listarea unor pachete minoritare. Ca banii respectivi să se ducă într-un fond care să permită continuarea investițiilor”.
Liderii partidelor se vor întâlni din nou astăzi, în ceea ce ar trebui să fie ultimele negocieri înaintea consultărilor oficiale cu președintele Nicușor Dan. Cu toate că România se află într-un punct critic din punct de vedere economic, neînțelegerile politice par să agraveze situația.