Cele mai populare rezervații de zimbri din România promovează ecoturismul și joacă un rol major în menținerea unui echilibru natural. Nu întâmplător zimbrii sunt numiți arhitecții pădurii! Să descoperim cele mai importante rezervații de zimbri din România, care este rolul lor și ce beneficii aduce acest animal masiv în arealul montan al țării.
Vânătoarea extinsă a distrus populația de zimbri din România și din întreaga Europă în urmă cu aproape două secole. După cel de al doilea război mondial mai trăiau doar 12 zimbri în Europa, în regiunile sălbatice ale fostei URSS. Ultima semnalare a speciei pe teritoriul României a fost în anul 1790, în Transilvania, cu mențiunea că în Moldova fusese împușcat ultimul zimbru încă din anul 1760.
Dar azi ne putem lăuda cu unele dintre cele mai atractive și benefice rezervații de zimbri din Europa. Prin eforturile uriașe ale organizațiilor de mediu și de protecție a animalelor, zimbrii s-au adaptat în pădurile noastre și continuă să se dezvolte. Avem peste 350 de exemplare de zimbri în România, majoritatea în rezervații și aproximativ 100 de animale crescând libere în Munții Țarcu.
Zimbru versus bour
Populația de zimbri la nivel european este de aproximativ 9.000 de examplare, toate provenind genetic de la ultimii 12 zimbri sălbatici descoperiți după război. Progresul speciei s-a înregistrat îndeosebi în ultimii 25 de ani. Până în anul 2015 au fost reintroduși zimbri în libertate în România și mai multe țări vecine precum Germania, Slovacia, Letonia sau Bulgaria. În prezent, cele mai mari populații de zimbri din Europa se află în Belarus, urmate de Polonia și Rusia.
Zimbrul, Bison bonasus, face parte din familia bizonilor, este cel mai mare animal din Europa, dar continuă să fie o specie vulnerabilă.
Zimbrul european este înrudit, după cum îi spune și numele, cu zimbrul american, față de care se deosebește prin dimensiuni ușor reduse. Un mascul bine dezvoltat de zimbru european ajunge la o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa, bizonul american. De asemenea are părul mai scurt decât acel din urmă și este mult mai zvelt.
Zimbrul este o specie total diferită de bour, animalul care a fost ales din vechime pentru stema Moldovei. Bourul, Bos primigenius, considerat strămoșul boilor și al vacilor de azi, era un animal masiv, mult mai dezvoltat și impunător decât zimbrul, cu coarne lungi și arcuite în față. În pofida faptului că familii largi de bouri erau răspândite din India până în Europa și Caucaz, acest animal mândru a căzut victima vânătorilor și este complet dispărut încă din secolul al XVII-lea.
Beneficiile populațiilor de zimbri
După dispariția lor completă, în anul 1958, s-a încercat prima reintroducere a zimbrilor în România, fiind adusă o pereche din Polonia. Dar primele exemplare care au rezistat și s-au înmulțit la noi în țară au sosit în Parcul Național Vânători Neamț, în anul 2012. Ulterior, organizații precum WWF – România, Conservation Carpathia sau Rewilding Europe au reușit să achiziționeze mai multe familii de zimbri din Polonia, Germania sau Slovacia și pe care le-au introdus în rezervații, ajutându-le din toate punctele de vedere să se adapteze și să se înmulțească la noi în țară.
Zimbrii sunt considerați adevărați arhitecți ai pădurilor de munte. Ei se hrănesc cu o gamă largă de plante și ierburi, cu tulpini fragede și crenguțe de arbuști, ajutând astfel la menținerea unui echilibru sănătos între pășune, pădure și poieni. Datorită lor se dezvoltă o mulțime de specii de ierburi și flori care atrag insecte polenizatoare, păsări și mici rozătoare, toate contribuind astfel la sănătatea întregului ecosistem. Totodată, prin arealul larg de acoperire, zimbrii transportă semințe de ierburi și flori pe zone întinse, ajutând la apariția unor noi fânețe și pășuni în ochiurile de pădure.
Avem nevoie de aceste animale masive pentru bunăstarea și dezvoltarea pădurilor, drept urmare sunt animale ocrotite prin lege, majoritatea trăind în rezervații montane. Speranța lor de viață este de 20 – 25 de ani pentru exemplarele bine adaptate și sănătoase. O femelă va începe să facă viței de la vârsta de 4 ani, câte un pui pe an. Rata lor de înmulțire este foarte scăzută, dar sunt semne bune că populațiile de zimbri din România se vor dezvolta.
Iar eforturile de a aduce noi exemplare în România nu contenesc. Spre exemplu, fundația Conservation Carpathia continuă să populeze cu zimbri Munții Făgărașului și face presiuni la autoritățile române pentru înființarea unui parc național protejat în Masivul Făgăraș.
Rezervații de zimbri din România
Animale masive, dar sperioase și timide în prezența omului, zimbrii din România pot fi urmăriți în cadrul rezervațiilor unde ai șansa de a afla mai multe despre viața lor și particularitățile speciei de la rangeri dedicați.
Iată cele mai importante rezervații de zimbri din România pe care le poți vizita în orice sezon, inclusiv iarna, mai ales că zimbrii sunt mai ușor de găsit și observat când pădurile sunt desfrunzite și acoperite cu zăpadă.
Rezervația de zimbri din Hațeg
Cea mai veche rezervație în care au sosit zimbri în România, rezervația de la Hațeg – Slivuț. Rezervația se întinde pe o suprafață de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari și brazi, presărate cu poieni și pășuni, cu izvoare curate și ferită de prădători mari. Este un habitat ideal pentru zimbrii care trăiesc aici. Vizitarea acestui loc ne oferă șansa de a vedea de aproape cele mai mari mamifere terestre ale Europei, dar și de a învăța mai multe despre conservarea și protejarea pădurilor și a munților, a tuturor speciilor de animale, păsări și insecte.
În rezervația din Hațeg s-au născut de-a lungul anilor 50 de zimbri, iar fiecare dintre ei a primit câte un nume care începea cu literele RO – Roșu, Romina, Roxana, Rozina, Romanița etc.
În apropiere poate fi vizitat orașul Hațeg (la 3 km depărtare de rezervație), biserica Colț de la Șușeni și Cetatea Colț, precum și Castelul Kendeffy, în localitatea Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.
Rezervația de zimbri din Neamț
Rezervația de Zimbri – Neamț cunoscută și sub denumirea de Rezervația de Zimbri „Dragoș-Vodă” are o suprafață de 11.500 hectare, aflându-se în partea sudică a Munților Sabasei, la nord de șoseaua care leagă localitățile Vânători-Neamț și Pipirig.
Rezervația găzduiește alte specii rare, alături de zimbri, precum ursul brun (Ursus arctos), cerbul (Cervus elaphus) sau căprioara (Capreolus capreolus). Zimbrii din Neamț trăiesc în țarcuri, unde pot fi ușor de observaţi de către turiști, dar și în semilibertate, purtând radioemițătoare cu care sunt supravegheați în permanență. Zona Chitele – cea în care se află în libertate zimbri – aparține administrativ de comuna Crăcăoani, fiind un areal izolat cu păduri de foioase și conifere, cu o suprafață de 5.000 ha, la altitudinea de 800 – 1000 de metri.
Rezervația Valea Zimbrilor – Vama Buzăului
Rezervația din Vama Buzăului este un adevărat sanctuar pentru zimbri încă din anul 2008. ”Misiunea noastră este să protejăm și să conservăm această specie emblematică, să promovăm biodiversitatea și să oferim vizitatorilor o experiență autentică aproape de natură”, putem afla pe site-ul oficial al rezervației.
Rezervația „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului a fost înființată ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei. Turiștii găsesc aici, pe lângă faimoasele animale, și trasee de drumeție și cicloturism marcate, pot închiria biciclete sau se pot plimba cu trăsuri și cai. În zonă sunt mai multe pensiuni și zone de camping și glamping, iar bucătăria locală oferă delicii specifice zonei.
Rezervația Neagra de la Bucșani
Zimbrăria Neagra din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti şi la 30 de kilometri de Târgovişte.
Zimbrăria de lângă Târgoviște a fost înfiinţată în anul 1983, cu scopul adaptării în zona de câmpie a acestui animal. Suprafaţa rezervației se întinde pe 162 de hectare în Pădurea Neagra, între pârâurile Crivăţ şi Neagra din zona Bucşanilor, cu o climă de zonă de câmpie piemontană şi dealuri mijlocii.
În anul 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbri din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. După anul 1995, zimbrăria Neagra a reușit să ajute alte rezervații de zimbri din România să își mărească efectivele și a transferat cu succes animale către alte zone ale țării.
La fel ca în multe alte rezervații românești, zimbrișorii de la Bucșani au fost botezați cu nume care încep cu „R“: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap“.
Turiștii sunt sfătuiți să meargă la Bucșani dimineața, în jurul orei 10, sau după amiaza, după orele 16.00, atunci când îngrijitorii le dau de mâncare zimbrilor.
Rezervația Măgura Zimbrilor din Armeniș
Măgura Zimbrilor, Armeniș, se află în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, în Banatul Montan. Aici este cea mai mare populație de zimbri liberi din țară, aproximativ 100 de exemplare, iar fundația WWF Romania va continua să aducă noi exemplare din alte rezervații europene pentru a constitui o populație de zimbri stabilă, cu un bagaj genetic sănătos, capabilă să se reproducă și să se dezvolte fără sprijinul oamenilor.
Conform specialiștilor, zimbrii aduși la Armeniș s-au adaptat perfect la condiţiile din Munţii Ţarcu. Rangerii de la WeWilder au observat că în fiecare an se nasc pui sănătoși, până acum numărul lor ajungând la 48. Câteva familii de zimbri au migrat din zona Armenișului și au fost observate în pădurile de pe Valea Cernei, ceea ce este un semn bun pentru stabilirea populației de zimbri în regiune.