Cartea electronică de identitate are un format nou față de cartea de identitate cu care ne-am obișnuit. Ea aduce o serie de schimbări importante în viața de zi cu zi și în administrație. Află ce este cartea electronică de identitate, cum se deosebește de buletinul simplu și cum poți intra în posesia ei.
Cartea electronică de identitate poate fi solicitată gratuit până în luna iunie 2026. Ea este concepută pentru a facilita o serie de proceduri administrative, dar și pentru a călători mai ușor în spațiul european, unde va funcționa drept document de călătorie. În cazul minorilor, cartea electronică de identitate va înlocui certificatul de naștere.
CI versus CEI și CIS – ce înseamnă fiecare
Ne-a luat câțiva ani să ne obișnuim cu termenul de carte de identitate care este sinonim cu buletin, dar care a înlocuit treptat substantivul ”buletin”. Din 2025, trebuie să ne obișnuim cu prescurtări precum CEI și CIS.
Cartea electronică de identitate este prescurtată cu acronimul CEI, spre deosebire de cartea de identitate pe care o avem cu toții în prezent, prescurtată cu acronimul CI. Noua CEI începe să fie eliberată din primăvara anului 2025 în București și Cluj, urmând ca ea să devină accesibilă în întreaga țară până la sfârșitul lunii iunie 2025.
În paralel cu noua carte de identitate electronică, eliberată deocamdată la cerere, va fi eliberată o carte de identitate simplă, prescurtată CIS, pentru cei care nu doresc sau nu au nevoie de formatul electronic.
Buletinele eliberate recent expiră în 2031
Buletinele vechi vor fi eliminate treptat și înlocuite cu noile cărți de identitate simple sau electronice. Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031, iar buletinele vechi vor fi eliminate treptat.
Ne-am obișnuit să avem buletine valabile între 4 ani – cele pentru adolescenți, și 10 de ani – pentru persoanele care au trecut de 25 de ani. Aceste reguli se vor schimba pe măsură ce vom primi cărțile electronice de identitate sau buletinele electronice.
Toate buletinele care au fost emise începând din a doua jumătate a anului 2021 sunt valabile doar până la data de 3 august 2031. De la această dată, românii vor primi carduri electronice în loc de buletine, carduri de mărimea celor bancare și care vor ține locul și cardurilor de sănătate.
Buletinele de tip vechi pe care le mai au părinții noștri vor fi și ele schimbate treptat. Autoritățile române trebuie să elibereze noi acte de identitate în format electronic cât mai curând posibil, începând din primăvara anului 2025. Acestea vor avea un format foarte asemănător cardurilor bancare, vor fi mai mici decât buletinele actuale și vor prelua datele din cardul național de sănătate.
Cartea electronică de identitate se tipărește deja
Emiterea cărților electronice de identitate a început deja din data de 20 martie 2025, în județul Cluj. În următoarele două luni, în perioada aprilie – mai 2025 CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
Începând cu data de 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Din data de 2iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
Ce beneficii avem cu noua CEI
Cartea electronică de identitate este aliniată unor standarde noi de securitate la nivel european, dar ne aduce și beneficii personale, precum și o utilizare mai facilă a anumitor servicii digitale. Iată care sunt principalele beneficii de care te vei bucura cu noul tău document de identitate electronic:
Format redus în comparație cu actualul CI; este vorba de un format similar cu cel al cardurilor bancare, mult mai ușor de păstrat în portofele sau în husa unui telefon mobil, spre exemplu;
Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate.
Utilizarea ca document de călătorie, deoarece înlocuiește pașaportul pe teritoriul Uniunii Europene și în țările în care cetățenii europeni pot circula fără pașaport (ex: Elveția)
Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Va fi eliberată tuturor cetățenilor români din momentul în care împlinesc vârsta de 12 ani, ca atare adolescenții vor avea buletin mai devreme cu doi ani decât până acum.
Documentul va conține poza titularului, așa cum ne-am obișnuit deja.
Documentul va conține un cip pe care vor fi stocate toate datele personale precum cetățenia, data nașterii, adresa de domiciliu și informațiile din cardul de sănătate, trăsăturile fizice, trăsăturile particulare, semnele din naștere, codul numeric personal (CNP) sau semnătura olografă.
Documentul va conține și 2 certificate digitale (amprentele de la două degete): unul va fi utilizat pentru funcția de autentificare, iar celălalt pentru funcția de semnare.
CEI va putea fi accesat cu ajutorul telefonului sau calculatorului cu ajutorul unui Portal Digital Unic care ar trebui să devină funcțional din luna septembrie 2025.
Cât te costă CEI
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu alte cuvinte este gratuită. Românii care doresc noua CEI o pot solicita gratuit până în luna iunie 2026 inclusiv.
De la 1 iulie 2026, cei care solicită acest document de identitate vor suporta un cost accesibil. Trebuie să reții și faptul că CEI va fi, totuși, mai scumpă decât CIS, adică decât cartea de identitate simplă.
Cum arată datele înscrise în cartea electronică de identitate
Pe cardul de plastic care va deveni noul nostru document de identitate vom vedea tipărite următoarele informații:numele, prenumele, cetățenia, data nașterii, sexul (masculin sau feminin), imaginea facială, CNP și semnătura olografă.
În formatul electronic, adică datele care se vor stoca pe cipul electronic, vor fi cuprinse toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului (amprentele de la două degete) și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.
Cum te ajută noua CEI
Toate cărțile electronice de identitate vor putea fi accesate ușor de către fiecare posesor în parte într-un portal electronic, pe baza unei parole. Autoritățile ne asigură că acest portal este securizat și protejat de orice încercare de furt de identitate. De altfel, noua carte electronică de identitate este mult mai greu de falsificat decât buletinul actual, dar fiecare dintre noi trebuie să analizeze cu atenție elementele de securitate când primește noua CEI.
Odată ce această carte de identitate este înscrisă într-un portal electronic, fiecare dintre noi va putea vedea și accesa datele înscrise în cartea lui de identitate. Spre exemplu, dacă te muți la altă adresă, poți schimba singur adresa în portalul respectiv, urmând ca noul domiciliu să fie validat electronic de către Biroul de Evidență a Populației.
O altă caracteristică pozitivă a CEI este aceea că adresa nu va mai fi imprimată pe card, deci nu va mai fi la vedere. Dacă pierzi CEI, cel care o găsește nu va știi unde locuiești, dar are obligația să o predea la cea mai apropiată secție de poliție.
Noua CEI va prelua funcția de pașaport și vei putea călători cu ea în spațiul Uniunii Europene și în țările în care cetățenii europeni sunt primiți fără pașapoarte precum Macedonia de Nord (90 zile), Moldova (90 zile), Muntenegru (30 zile), Serbia (90 zile) sau Elveția (90 de zile).
În aceeași carte de indentitate electronică vor fi menționate și datele personale ale copiilor minori și vor fi situații în care părinții nu mai trebuie să prezinte certificatul de naștere al copiilor pentru a demonstra maternitatea sau paternitatea.
La rândul lor, copiii vor avea CEI de la vârsta de 12 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a afirmat că noua CEI nu limitează libertăţile individuale şi nu are funcţii care să permită localizarea geografică. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai un cip inserat în buletin, autoritățile statului nu te pot localiza folosindu-se de acest cip. El este similar cu cipul din pașapoartele electronice, dar nu are funcție de localizare.
Cum este securizată noua carte de identitate
CEI conține o serie de elemente greu de reprodus și falsificat, astfel încât va deveni un document mult mai sigur și util în combaterea traficului de persoane și în lupta împotriva furtului de identitate.
Directorul general al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, Cătălin Giulescu, a explicat cum sunt protejate informațiile scrise pe noua CEI: „Blancheta este confecţionată la Imprimeria Naţională din straturi de policarbonat presate. Personalizarea se realizează la nivelul partenerilor noştri din Direcţia Generală de Paşapoarte, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Simple. Personalizarea presupune arderea unui anumit strat de policarbonat astfel încât datele nu sunt accesibile și nu pot fi modificate”, a explicat Cătălin Giulescu.
„Un element esenţial în ceea ce priveşte securizarea actului de identitate electronic este un dispozitiv variabil în lumină al cărui design îl putem vedea doar înclinând documentul de identitate. Acest dispozitiv are rolul de a proteja fotografia, întrucât tipul acesta de documente sunt falsificate plecând de la un document original. Se şlefuieşte zona fotografiei şi se adaugă noi elemente de fizionomie care se conducă cât mai aproape de falsul titular” a mai subliniat Cătălin Giulescu. Cu noile tehnologii de protecție, poza titularului nu mai poate fi modificată, astfel încât noua CEI este mult mai sigură împotriva unui furt de identitate.
Acte necesare pentru a obține CEI
Cei care vor să își schimbe actualele cărți de identitate cu unele electronice (CEI) vor depune personal o cerere (care se va genera electronic la serviciul de evidența populației) însoțită de următoarele documente:
actul de identitate,
certificatul de naștere în original,
certificatul de căsătorie sau, dacă e cazul, certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă.
La Evidența Populației, documentele vor fi scanate și introduse într-o aplicație informatică. Solicitantul va semna cererea listată de sistemul informatic în fața funcționarului public de la ghișeu. foto: Shutterstock